sobota, 26 maja 2012

Słodkości na Dzień Mamy :) - Pavlova


Na dzień Mamy proponuję dzisiaj słodkości, a ten deser zdecydowanie robi wrażenie - 
wielka, puchata beza, z bitą śmietaną i masą owoców. 
Wszyscy pewnie wiedzą, ale na wszelki wypadek przypomnę, że nazwa pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pavlovej, która podczas tryumfalnego tournée w latach 20. ubiegłego wieku chciała zjeść na deser coś lekkiego... i tak właśnie powstał przysmak Pavlovej :)

Swojej Mamie życzę samych słodkich chwil :))






            A o to przepis


           Składniki :

4 białka

1 szklanka cukru

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 łyżeczka octu, białego winnego

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Do dekoracji

300 ml śmietany kremówki

2 łyżki kwaśnej śmietany

3 łyżki cukru pudru

owoce, najlepiej sezonowe


        Przygotowanie


  1. Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy etapami cukier, po 1–2 łyżki, cały czas miksujemy. Dodajemy ocet i skrobię kukurydzianą. Masa na koniec powinna być lśniąca, gładka i dość sztywna.
  2. Blaszkę wykładamy pergaminem, na nim rysujemy koło o średnicy 20 cm. Na pergamin wykładamy masę białkową i wyrównujemy na kształt koła. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Bezę pieczemy 5 minut, zmniejszamy temperaturę do 110ºC i pieczemy koleje 70 minut. Bezę studzimy w przy uchylonych drzwiczkach.
  3. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i kwaśną śmietaną. Ubita śmietana powinna być delikatna. Śmietaną i owocami dekorujemy wierzch pavlovej (wcześniej zdejmujemy z niej pergamin). Smacznego!









tak wyglądała słynna Pavlova, można znaleźć podobieństwo :)


Dzisiaj również przepis na Pavlovą możecie znaleźć na http://www.makelifeeasier.pl/
Zapraszam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz